Pisci

Pisci Ovde su 127 robnih marki

po stranici
Prikazuju se 121 - 127 od 127 stavki
 • Vladimir Kalamanda

  Vladimir Kalamanda je rođen 1975. godine. Diplomirao je na Katedri za srpski jezik i književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radi kao profesor u srednjoj školi. Piše za decu i odrasle. Živi u Zemunu.

 • Vujadin Vranić

  Vujadin Vranić je rođen 1956. godine u Raškoj oblasti, u selu Čedovu kod Sjenice, gde je završio osnovnu školu. U Beogradu je nastavio školovanje i završio grafičku školu. Radio je u štampariji i u jednoj medijskoj kući. Živi i radi u Beogradu.

 • Vuk Stefanović Karadžić

  Vuk S. Karadžić bio je srpski filolog, reformator srpskog jezika, sakupljč narodnih umotvorina i pisac prvog rečnika srpskog jezika. Vuk je najznačajnija ličnost srpske književnosti prve polovine 19. veka. Stekao je nekoliko počasnih doktorata. 

  Učestvovao je u Prvom srpskom ustanku kao pisar, a nakon sloma ustanka preselio se 1813. godine u Beč. Tuupoznaje Jerneja Kopitara, cenzora slovenskih knjiga, na čiji nagovor počinje da prikuplja srpske narodne pesme i ostale narodne mudrosti. Takođe počinje i reformu ćirilice. Ovim reformama u srpski jezik je uveden fonetski pravopis, a srpski jezik je u potpunosti potisnuo slavenosrpski jezik koji je u to vreme bio jezik obrazovanih ljudi. 

  Umro je u Beču. Posmrtni ostaci preneseni su u Beograd 12.oktobra 1897. godine i uz velike počasti sahranjeni u porti Saborne crkve, pored Dositeja Obradovića.

 • Zoran Petrović

  Zoran Petrović, master psiholog, kompjuterski dizajner, muzičar i pisac, rođen je 1968. godine u Beogradu. U periodu od 1984. do 1986. aktivno se bavio muzikom kao vokalni solista grupe “Bukowski band”, a od 1987. do 1990. kao vokal projekta “Psihokratija”, kada ostvaruje kontakt sa nekim stranim i mnogim domaćim imenima iz sveta muzike. Sredinom devedesetih počinje da radi u kompaniji 3DO iz Kalifornije, kao jedan od game mastera, pod nadimkom Bard Legend, na jednoj od prvih online multiplayer fantasy igara – Meridian 59. Pored gaminga, kojim se kao hobijem bavi i danas, bavio se i advertajzingom, kompjuterskim 2D i 3D dizajnom, animacijama i TV reklamom.
  Nešto kasnije, posvećuje se svojoj prvoj ljubavi, psihologiji, i to u oblastima: psihologija ličnosti, kriminalni profajling i serijski počinioci teških krivičnih dela. U saradnji sa pionirima profajlinga u FBI, odeljenja BAU, i domaćim ekspertima Univerziteta u Beogradu, piše naučni rad pod nazivom “Bihejvioralni profajling i mogućnost primene FBI tipologije silovatelja u službi istražnog postupka policije i prevencije na teritoriji Srbije”.
  Na književnoj sceni pojavljuje se zahvaljujući ljubavi, i to 2009. sa svojom prvom zbirkom ljubavne poezije “Ženi koju volim”, a već sledeće izdaje i drugu, pod naslovom “Hvala što postojiš”. Njegov prvi roman, urbana trilerolika ljubavna drama, “Bulevar greha”, izašao je iz štampe 2016. godine. Nakon toga, autor se ponovo okreće ljubavi, ali ovoga puta svojoj prvoj i najvećoj – fantastici. U januaru 2017. izlazi njegov roman, “Praznik Zveri – Žeteoci” koji predstavlja prvi iz istoimene sage. Druga knjiga sage, “Praznik zveri – Grehovi alijanse”, izašla je u junu 2017, a sada, 2018, izašao je i treći nastavak. Sagu Praznik zveri, Zoran Petrović predstavlja svojim terminom open world fantasy saga, kojim se, pre svega, ne vezuje za okvire popularnih trilogija. Za sada je, kako autor kaže, kompletno izmaštao još dva nastavka, četvrti i peti, na kojima već radi, a nakon toga postoje postavke za bar još dva. Njegove priče nalaze se u zbirkama folklorne, epske, naučne fantastike i horora: Čuvari zlatnog runa, U vrzinom kolu, Marsonic, Nešto diše u mojoj torti, Trium Reginarum – Refesticon, kao i u zbirci posvećenoj tvrđavi Golubac.

Prikazuju se 121 - 127 od 127 stavki