Pisci

Pisci Ovde su 127 robnih marki

po stranici
Prikazuju se 1 - 12 od 127 stavki
 • A. K. Tolstoj i Dž. V. Polidori

  Grof Aleksej Konstantinovič Tolstoj (1817-1875) bio je ruski pesnik, romansijer i dramski pisac. Smatrao se najvažnijim ruskim istorijskim dramaturgom XIX veka. Tolstoj je predstavnik poznog romantizma u ruskoj književnosti. Umetničko delo za njega predstavlja mitsku vezu između ljudskog sveta sa višim sferama gde borave večne ideje.

  Džon Vilijam Polidori (1795-1821) bio je engleski lekar i pisac. Već kao devetnaestogodišnjak dobio je titulu doktora medicine zahvaljujući svom radu o mesečarenju. 1816. postaje lični lekar lorda Bajrona i sa njim kreće na putovanje po Evropi. Prilikom njihovog proputovanja u vili na Ženevskom jezeru u društvu Persi Šelija, njegove verenice Meri, Bajron dolazi na ideju da svako od njih napiše neku priču vezanu za natprirodno. Najpoznatija dva dela nastala tih dana došla su iz pera osoba koje se do tada nisu bavile pisanjem. Meri je napisala prvi roman moderne fantastike Frankenštajn, a Polidori je napisao priču Vampir.

 • Aleksej Pisemski

  Aleksej Pisemski (1821-1881) je ruski književnik i umetnik koji je ostao do sada apsolutno nepoznat srpskoj čitalačkoj publici. Po poreklu, Pisemski pripada staroj plemićkoj porodici, ali njegovi bliži preci bili su siromašni. Po svom književnom radu Pisemski je bio učenik i naslednik Gogolja.

 • Antoan Sent Egziperi

  Antoan Sent Egziperi je bio francuski pisac. Već od detinjstva je pokazivao sklonosti ka pisanju a želeo je da bude pilot. Godine 1921. postao je pilot u Strazburu. 1923. godine imao je avionsku nesreću u Buržeu.

 • Bernard Kornvel

  Rođen je u Londonu 1944. Otac mu je bio kanadski pilot a majka engleskinja, član ženske pomoćne avio jedinice. Predat je na usvajanje porodici Vigins koji su bili članovi protestantske sekte, koji su odbacivali bilo kakvu neozbiljnost, pa čak i medicinu. Poslat je u Mokton školu, završio je studije na Londonskom univerzitetu i po završenim studijama radio je za BBC televiziju čiji je bio direktor. Oženio se amerikankom Džudi i prešao da živi u Ameriku. Kako nije dobio zelenu kartu počeo je da piše jer to nije zahtevalo radnu dozvolu.

 • Beroslav Stojanović

  Rođen je 1948. u seoskoj porodici, na padinama planine Rudnik. Kao diplomirani ekonomista radio je u Beogradu na poslovima u bankarstvu. Još kao dete zavoleo je književnost.

 • Biljana Marković Jeftić

  Biljana Marković Jevtić (1971) studirala je pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Bila j dugogodišnji scenarista i urednik u redakciji za decu i mlade RTS-a. Objavila je zbirku pesama za decu "Priča iz detinjstva". Pored poezije, piše i radio drame, pozorišne komade, putopise.

 • Boban Trifunović

  Boban Trifunović rođen je 1993. godine u Beogradu, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Zvanje mastera dobija na istom odeljenju, odbranivši rad posvećen proznom stvaralaštvu američkog književnika Hauarda Filipsa Lavkrafta.
  Autor je originalnih naučnih radova, stručnih prikaza, novinskih tekstova i nekolicine popularno-naučnih tekstova. Njegove prve pripovetke publikovane su 2017. godine u antologiji folklorne fantastike U vrzinom kolu i zimskom broju časopisa Elementi Centra za promociju nauke.
 • Boban Vučković

  Boban Vučković, rođen je 1969.godine u Nišu. Osnovnu školu i Gimnaziju završio u Zaječaru, a studije prava u Nišu. Radio kao pravnik, profesionalno vojno lice, vodio Agencije za FTO, bavio se politikom.

  Voli da čita i svaštar je u tome, ali posebnu pažnju poklanja biografijama političara i istorijskih ličnosti, kao i knjigama iz filozofije i psihologije. Sluša stari domaći rok i tvrđi zvuk stranih izvođača, i veliki je filmofil.

 • Braća Grim

  Jakob i Vilhelm Grim su poznati nemački pisci bajki, opšte obrazovani ljudi, lingvisti i oni koje je zanimao folklor i kulturno bogatstvo. Jakob je rođen 1785., a brat Vilhelm godinu dana kasnije.
  Obojica su studirali pravo u Marburgu. Za vreme studija bili su aktivni u kritikovanju kralja Ernesta Avgusta I, tako da ih je on proterao sa univerziteta.
  Prvu kolekciju narodnih priča, koje su se do tada prenosile usmenim putem među narodom, objavili su 1812. Tada su sadržale samo 86 priča i kroz ponovna objavljivanja i reizdanja u narednih 40-tak godina taj broj je narastao na preko 200. U takvom izdanju ih poznajemo danas.
  U njihove najpoznatije bajke spadaju: Crvenkapa, Ivica i Marica, Kraljević žabac, Trnova Ružica, Snežana i sedam patuljaka, Palčić, Zlatokosa…

 • Branko Novaković

  Rođen je 09.09.1951. u opštini  Bosanka Krupa. Aktivno se bavio sportom, atletikom, osvajao je brojne medalje. Nagrađivan je za svoj društveni i sportski rad. Piše romane i pesme. 

Prikazuju se 1 - 12 od 127 stavki