ZLATNI ZMAJ - LAŽ roman je epske fantastike domaćega autora Siniše Sušića kojega je 2018. godine objavila beogradska izdavačka kuća Otvorena knjiga.
Prvo što me privuklo kod ove knjige je fenomenalna naslovnica umjetnika Dejana Nikolića koja prikazuje sukob dvojice zmajeva - jednoga dobrog, zlatnog i drugoga lošeg, mračnog. No nije samo naslovnica ono što privlači da se ovaj roman uzme u ruke i s nestrpljenjem pročita. Veoma zanimljivi i intrigantni sinopsis romana govori o mladiću Darjanu kojega more veoma čudni snovi zbog kojih se vraća u svoje rodno mjesto Zelengoru i tamo upoznaje jedno magično vilenjačko biće koje ga vodi u maštoviti fantastični svijet za kojega sve do nedavno nije mogao ni pomisliti da postoji nigdje osim u njegovim misterioznim snovima.

Darjanov učitelj i vodič, vilenjak Astar i njegov prijatelj i pobratim vilenjak Tristan otkrivaju mladome Darjanu pravu, od ljudi tisućljećima skrivenu istinu o postanku ne samo Zemlje i djelovanju bića koja na njoj žive, nego i samoga svemira te brojnih drugih planeta Sunčeva sustava. Naime, planeti Sunčevog sistema povezane su mističnim portalima iz drevne prošlosti. Pomoću tih skrivenih portala Darjan sa svojim prijateljima, u koje uključujemo i veoma simpatičnog te hrabrog patuljka Lijama, moćnog i barem po licu mladolikog čarobnjaka Ekona, iskusnog moreplovca Lea, dobroćudnog vješca Miloša i predivnog visoko inteligentnog koja Pegaza prolazi kroz avanturu života te putuje na druge planete, s ciljem da sazna istinu o svojem ocu koji je misteriozno nestao prije mnogo godina, ali ne samo istinu o njemu, nego i tajnu koja se skriva iza Zlatnoga zmaja, gospodara Sunca, ali da pokuša spasiti ne samo svoj svijet, nego i cijeli Sunčev sustav od smrtonosne prijetnje nemilosrdnih mračnih bića s planeta Urana i njihova gospodara i kralja, okrutnog Vladimira.

Pročitao sam mnogo knjiga epske fantastike, što stranih, što domaćih autora, no ni u jednoj nisam naišao za ovakvu originalnu ideju smještanja fantastičnih i mitoloških bića na razne planete Sunčevog sustava od Merkura do Neptuna pa sve do planetoida Plutona i tajanstvenog Zelenog planeta. Nivo originalnosti, vizualnosti i maštovitosti kojim barata Sušić je na zadivljujućoj razini kao i njegovo izvrsno poznavanje epske, pa i znanstvene fantastike, kao i čudesnih bića koja se spominju ili pojavljuju u ovom romanu - od vilenjaka i vila, vještica i vještaca, čarobnjaka, patuljaka, goblina, vampira, ljudi-lavova, pegaza, kiklopa, grifona, vodenjaka, meduza pa sve do naravno najveličanstvenijih, ali i najmudrijih od svih - zmajeva koji žive ispod površine Sunca.

Ovaj roman obiluje sjajnim živopisnim dijalozima, dinamičnom i napetom akcijom, maštovito ispričanim događajima, neočekivanim prevratima te dobro ocrtanim i primamljivim likovima, od kojih bi svakako izdvojio srčanog patuljka Lijama, životnim tragedijama razočaranoga moreplovca Lea, mudre Darjanove učitelje - Astara i Viktora, prelijepe vile Une koja će imati veoma bitnu ulogu u najavljenom drugom dijelu serijala, tajanstvenog vješca Miloša, te naravno glavnoga junaka, mladića Darjana koji otkrivanjem prave istine shvaća da je čitav njegov život i sve što je dosada znao o svijetu i onome što ga okružuje bila jedna velika LAŽ.

Jer kako ostati miran pred saznanjem da bosanske i egipatske Piramide skrivaju tajne tunele i portale za neki drugi planete, kako se ne sablazniti pred činjenicom koja otkriva tko ih je uistinu sagradio, kako je zapravo nastala i propala Atlantida, koja je tajna i funkcija planine Rtanj, kako zapravo nastaje magnetna oluja i kolika je njena zapravo razorna moć, kako su nastali sami ljudi, planeti i Svemir...? Tko je bio čuveni kralj Lijam, koje značenje i moć imaju tajni artefakti vezani uz njega, jesu li vilenjaci uistinu dobra bića kako smo ih uvijek zamišljali, a kiklopi zla...?

Ovim i još brojnim drugim interesantnim pitanjima bavi se ovaj odličan, uistinu majstorski napisan fantasy roman i njegov autor Siniša Sušić, kojega je oduvijek fasciniralo pitanje postojanja života na drugim planetima, ali i razni neobjašnjivi misteriji kao što je izgradnja piramida ili propast Atlantide. Tako da Zlatni zmaj - Laž, kao i njegovi nastavci koji će tek biti objavljeni neće samo oduševiti ljubitelje epske i znanstvene fantastike, bajki i mitova, mlade i stare, nego i ljubitelje teorija zavjere i paranormalnog pa ovim putem pozivam sve čitatelje žedne dobrog i zanimljivog štiva da ga pročitaju i zarone u čarobni svijet, da ne kažem svemir, Zlatnoga zmaja i njegovih junaka.

Eric Johansson, profesor književnosti i autor romana Kordina šaka i Kraljevstvo nade