Danijel Jovanović, svoju popularnost stekao je prvim delom svog serijala Severna kapija-Duhovi prošlosti.

Drugi deo serijala Glasovi u tami izašao je za ovogodišnji 62. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu

u izdanju Otvorene knjige.

Severna kapija-Duhovi prošlosti prva je od četiri priče fantastičnog serijala prepunog misterije, pustolovina, starih verovanja i zaboravljenih stvorenja koja su nas do sada vrebala samo iz priča pred spavanje.

Trinaestogodišnja Suzana detinjstvo provodi na selu. Njen život se menja kada dobije stipendiju jedne od najelitnijih škola u Evropi. Biće to put u mračnu avanturu kakvu nije mogla ni da nasluti. Vrlo brzo po dolasku, devojčica biva uvučena u tajne koje su zidine te škole čuvale vekovima. Misteriozne pojave progone nju i njene prijatelje i oni sve dublje ulaze u lavirint opasnosti i strave. Deca će saznati da su bića poput drekavca, more, lesnika i veštice stvarna i da ih je gotovo nemoguće zaustaviti.Suzana, uz sve to, ulazi i u neku vrstu lične borbe koja će je zauvek promeniti.

Drugi deo Glasovi u tami, donosi nove misterije, mračnije tajne i čitaoca hvata u koštac sa zloslutnim “Glasovima u tami”. Stara kapija, skrivena duboko unutar planinske šume, se ponovo otvara. Ovoga puta zlo ne ostaje samo sa druge strane već se tiho, poput nevidljive pošasti, širi po školskom imanju i čitavoj planini. Uprkos nadama da će ova školska godina proteći u bezbednoj atmosferi, Suzana i njeni prijatelji bivaju uvučeni u misteriju o kakvoj nisu mogli ni da sanjaju. Prošlost još uvek nije ispričala svoju priču do kraja. Suzana će morati da donese teške odluke ne bi li sebe i svoje prijatelje iščupala iz kandži tame koja ih sa svih strana pritiska. Može li u tome uspeti čak iako se među njima krije izdajnik?

  Danijel Jovanović rodom je iz Kušiljeva, pored Svilajnca. Osnovne studije završio je na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu, a master studije na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Po struci je diplomirani filolog hispanista, a danas živi i radi u Beogradu.

Ovaj mladi pisac dobitnik je i nagrade za najbolji prevod na takmičenju organizovanom od strane Španske ambasade u Beogradu. Završio je kurs kreativnog pisanja „Kreativne sinergije“ i vredno radi na nastavcima sage o Severnoj kapiji.