Danas se navršava 137 godina od smrti ruskog književnika i autora drama, Dimitrija Sergejevića Turgenjeva.
Rođen je 1818. i bio je jedan od najznačajnijih ruskih pisaca, a prvi koji je svojom književnošću prodro na zapad, i tamo postao popularan još za života. Rođen je u Orelskoj guberniji u bogatoj zemljoposedničkoj porodici. Obrazovanje je započeo kod kuće, kod svoje guvernante, a nastavio ga u internatu u Moskvi. Studije je nastavio u Sankt Peterburgu i Berlinu. Na studijama u inostranstvu je pao pod uticaj zapada. Vrativši se u Rusiju izražava svoje protivljenje prema kmetstvu, što je dokazao tako što je oslobodio sve kmetove kada je nasledio imanje svojih roditelja. Dela koja su ga proslavila su " Lovčevi zapisi" i " Očevi i deca" koji se smatra jednim od najznačajnijih romana u devetnaestom veku.
Pisac je imao ljubavnu vezu sa Avdotjom Jermolajevom, koja je radila kao švalja na imanju, i iz te veze vanbračnu ćerku Pelagiju, što je u vreme piščevog života bilo veliko opterećenje za devojku, pa je ćerku smestio u jedan pansion u Parizu.
U jesen 1843. u Petrogradu je gostovala italijanska opera, a među članicama i pevačica španskog porekla Polina Garsija Vairdo, sa kojom se pisac upoznao i u koju se zaljubio, toliko, da je kada je opera završila gostovanje, pisac napustio državnu službu i otišao sa primadonom u inostranstvo , sa kojom je živeo do njene smrti.

Poručivanjem kompleta putem sajta ostvarujete POPUST od 40%!
Komplet sadrži 8 knjiga u tvrdom povezu:
Novina
Dim
Plemićko gnezdo
Prolećne vode
Lovčevi zapisi
Ruđin
Očevi i deca
Uoči novih dana
Link za poručivanje: http://www.otvorenaknjiga.rs/i-s-turg…/229-turgenjev-komplet